سود مرکب بانکی

سود مرکب بانکی چیست و آیا اخذ آن قانونی است؟

فهرست مطالب:

زیاده‌خواهی ناشی از عدم آگاهی مردم به حقوق خود، مبنای بیشتر سودجوئی‌ها در تاریخ است. برخی بانک‌ها با تکیه‌بر ابهامات قانونی موجود، اقدام به اخذ سود از سود قسط عقب‌افتاده می‌کنند که اصطلاحاً «سود مرکب بانکی» نام دارد. با سوبارش همراه باشید و اختصاراً درباره اخذ غیرقانونی سود (بهره) مرکب تسهیلات بانکی و نحوه مقابله با آن بخوانید.

سود مرکب چیست؟

«سودِ سود» یا «بهره مرکب» به‌نوعی از سود اطلاق می‌گردد که برای محاسبه آن علاوه بر اصل سرمایه، میزان سود حاصل از بهره‌های جمع شده از دوره‌های قبل نیز به سپرده یا اقساط تسهیلات اضافه می‌گردد. به‌عبارت‌دیگر سود مرکب هم بر روی اصل پول و هم سود انباشته‌شده معوق در دوره‌های قبلی محاسبه می‌شود.

سود مرکب تسهیلات بانکی چیست؟

وقتی از بانک تسهیلات دریافت می‌کنید، متعهد می‌شوید که علاوه بر بازپرداخت اصل وام، مبلغی را به‌عنوان سود یا بهره به بانک بپردازید. اگر به هر دلیلی نتوانید در موعد مقرر اقساط را بپردازید، بانک‌ها علاوه بر اصل و سود، مبلغی را به‌عنوان سود مرکب از شما می‌گیرند. به این معنی که شما به‌عنوان وام‌گیرنده باید سود بیشتری بپردازید.

در همین باره : سود تسهیلات پلکانی چیست؟

محاسبه سود مرکب بانکی

به‌طور مثال قرار است درازای دریافت تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی، ماهیانه به مدت ۱۰۰ ماه هرماه یک‌میلیون تومان به بانک اقساط پرداخت کنید. علاوه بر این یک‌میلیون، مقررشده که یک درصد سود یا همان ۱۰۰ هزار تومان به ازای هر قسط پرداخت کنید.

در محاسبه سود مرکب، وقتی شما در پرداخت تأخیر داشته باشید، بانک به ازای هر قسط تأخیر، سود یک‌صدم را بر مبنای ۱.۰۱ واحد اولیه محاسبه می‌کند و عملاً یک درصد سود را بر روی ۱۰۱ میلیون تومان محاسبه می‌کند. با پرداخت نشدن اقساط بیشتر و انباشت بدهی، عملاً سود تسهیلات از اصل تسهیلات بیشتر شده و گاهی حتی چندین برابر می‌شود و بازپرداخت آن را غیرممکن می‌کند.

خواندنی : نحوه محاسبه سود سپرده بانکی

آیا سود مرکب بانکی حذف شده است؟

در سال‌های گذشته، دریافت بهره مرکب بر روی تسهیلات بانکی، امری رایج در بانک‌ها بود. این مسئله فعالان اقتصادی را تحت فشار گذاشته و انتقادهای بسیاری به همراه داشت. درنهایت با فشار کارشناسان و افکار عمومی، در مهرماه سال ۱۳۹۸، شورای پول و اعتبار طی یک مصوبه دریافت سود مرکب بانکی را ممنوع اعلام کرد. یک سال بعد، بانک مرکزی با ابلاغ این مصوبه به بانک‌ها، دریافت سود مرکب را غیرقانونی اعلام کرد.

ابلاغ این بخشنامه، هرچند موجب کاهش اخذ سود مرکب شد، اما آن را به‌طور کامل متوقف نکرد. یکی از دلایل آن عدم وجود یک قانون صریح در مورد بهره مرکب بود. درنهایت در سال ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی لایحه‌ای را به تصویب رساند که در آن دریافت سود مرکب قانوناً ممنوع اعلام شد. در مصوبه مجلس آمده است؛ «در قراردادهای بانکی، سود مرکب (ربح مرکب)، سود از سود، جریمه تأخیر نسبت به وجه التزام (علاوه بر وجه التزام قانونی) و خسارت بر خسارت ممنوع است».

یادداشت پیشنهادی : عقود بانکی اسلامی

چگونه از پرداخت بهره مرکب تسهیلات بانکی امتناع کنیم

دریافت سود مرکب بر روی اقساط معوق تسهیلات بانکی، یکی از رایج‌ترین و بزرگ‌ترین مشکلات فعالان اقتصادی است که حتی ممکن است منجر به ورشکستگی آنها شود. بااین‌حال، با پیگیری مشکل در دستگاه قضا و طرح دعوا علیه بانک می‌توان از پرداخت سود مرکب و عواقب ناشی از آن امتناع کرد.

حضور در دادگاه در مقابل نمایندگان حقوقی باتجربه بانک، نیازمند تسلط کافی به قوانین و داشتن تجربه کافی در این زمینه است. در چنین وضعیتی، تنها با همراهی یک وکیل بانکی شانس پیروزی در این دعوای حقوقی را خواهید داشت.

گروه وکلای حقوقی سوبارش، با سال‌ها تجربه در زمینه‌های تخصصی بیمه، ملک و بانک، یکی از مورداعتمادترین مراکز در ارائه خدمات حقوقی تخصصی است. وکلای بانکی سوبارش، با داشتن سال‌ها تجربه در عرصه دعاوی بانکی و رزومه‌ای قوی در گرفتن رأی علیه بانک‌ها، بهترین گزینه برای به دست‌گیری پرونده حقوقی شما علیه بانک هستند.

همین حالا و با تماس با ما، به‌طور رایگان با یکی از کارشناسان سوبارش طرح مسئله کنید و اولین گام برای احقاق حق خود را بردارید.

۳.۷از۵ (۴ رای)
همین الان از راههای ارتباطی زیر سوالت رو از کارشناس سوبارش بپرس:
یادداشت‌هایی در همین باره:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *