قرارداد مشارکت حقوقی

مشارکت حقوقی چیست؟ تعاریف و شرایط قرارداد

فهرست مطالب:

در دنیای تجارت و سرمایه‌گذاری امروزی، مشارکت حقوقی به‌عنوان یکی از راهکارهای مهم برای رشد و توسعه کسب‌وکارها مطرح است. این نوع مشارکت که بر پایه همکاری بین اشخاص حقیقی و حقوقی در راستای اهداف تجاری یا سرمایه‌گذاری‌های مشترک شکل می‌گیرد، امکانات و فرصت‌های گسترده‌ای را در اختیار فعالان اقتصادی قرار می‌دهد. در این مقاله از سوبارش، به بررسی قرارداد مشارکت حقوقی پرداخته و تعریف، شرایط و تفاوت‌های مشارکت حقوقی با دیگر انواع مشارکت‌ها را شرح خواهیم داد.

مشارکت حقوقی

مشارکت حقوقی، که به‌عنوان سرمایه‌گذاری حقوقی نیز شناخته می‌شود، به‌نوعی از سرمایه‌گذاری اشاره دارد که در آن یک بانک یا نهاد مالی دیگر بخشی از سرمایه شرکت‌های سهامی، چه آن‌هایی که تازه تأسیس هستند و چه شرکت‌های موجود را تأمین می‌کند. در این نوع مشارکت، بانک یا نهاد سرمایه‌گذار مستقیماً در سود و زیان شرکت سهیم می‌شود و به‌نوعی شریک حقوقی آن شرکت به شمار می‌آید.

تعریف عقد مشارکت حقوقی

عقد مشارکت حقوقی، به توافقنامه‌ای گفته می‌شود که در آن طرفین قرارداد (معمولاً یک نهاد مالی مانند یک بانک و یک شرکت سهامی) توافق می‌کنند که منابع مالی یا سایر منابع خود را به‌منظور دستیابی به اهداف مشترک و بهره‌وری اقتصادی، متحد کنند.

در این نوع قرارداد، بانک یا نهاد سرمایه‌گذار، معمولاً بخشی از سرمایه یک شرکت سهامی عام یا خصوصی را تأمین می‌کند و در ازای آن، در آن شرکت، سهامدار یا شریک حقوقی می‌شود.

بیشتر بدانید : انواع عقود در بانکداری اسلامی

تفاوت مشارکت حقوقی و مدنی چیست؟

مشارکت حقوقی، که تحت قوانین تجارت و با شخصیت حقوقی فعالیت می‌کند، با مشارکت مدنی که تابع قوانین مدنی است و شخصیت حقیقی دارد، متفاوت است. در مشارکت حقوقی، عمدتاً با شرکت‌های سهامی عام و با مسئولیت محدود سهامداران سروکار داریم، درحالی‌که در مشارکت مدنی، مسئولیت‌ها بر عهده تمام شرکا و به نسبت سرمایه‌گذاری‌هایشان است.

در مشارکت حقوقی، مالکیت سرمایه نقدی مشخص است، اما در مشارکت مدنی، تأمین سرمایه بر عهده تمام شرکا است. مشارکت مدنی بیشتر برای تأمین نیازهای مالی موقتی مانند تأسیس یا توسعه شرکت استفاده می‌شود، درحالی‌که مشارکت حقوقی برای نیازهای بلندمدت شرکت‌ها کاربرد دارد.

در مشارکت مدنی، سرمایه به‌طور مساوی بین شرکا تقسیم می‌شود، اما در مشارکت حقوقی، سود بر اساس سهم هر طرف از سرمایه در پایان سال مالی توزیع می‌گردد.

در همین باره بخوانید: قرارداد مشارکت مدنی چیست؟

تفاوت مشارکت حقوقی و سرمایه‌گذاری مستقیم

سرمایه‌گذاری مستقیم در بازار سرمایه به معنای خریدوفروش مستقیم سهام یا سایر اوراق بهادار توسط شخصِ سرمایه‌گذار است. در این روش اشخاص، بدون واسطه به خریدوفروش سهام می‌پردازند اما مشارکت حقوقی، تأمین قسمتی از سرمایه شرکت‌های سهامی جدید یا خرید قسمتی از سهام شرکت‌های سهامی توسط بانک یا یک نهاد مالی است.

قرارداد مشارکت حقوقی

قرارداد مشارکت حقوقی یک توافقنامه رسمی است که بین یک یا چند نهاد حقوقی (مانند بانک‌ها، شرکت‌ها، یا سایر سازمان‌های مالی) و یک شرکت سهامی (خصوصی یا عام) برای سرمایه‌گذاری مشترک به امضا می‌رسد. این نوع قرارداد به‌منظور تأمین بخشی از سرمایه یا منابع موردنیاز برای اجرای پروژه‌ها، توسعه فعالیت‌های تجاری یا سایر اهداف اقتصادی مشترک تنظیم می‌شود.

موارد کلیدی که معمولاً در قرارداد مشارکت حقوقی مطرح می‌شوند، عبارتند از: میزان و نوع سرمایه‌گذاری، مدت‌زمان قرارداد، حقوق و تعهدات طرفین، نحوه مدیریت و نظارت و شرایط فسخ قرارداد.

مشارکت حقوقی بانکها

مشارکت حقوقی بانک‌ها به‌نوعی قرارداد بانکی اشاره دارد که در آن بانک‌ها به‌طور مستقیم در سرمایه شرکت‌های سهامی عام یا خصوصی شریک می‌شوند. در این حالت، بانک یک بخش از سهام یک شرکت را خریداری کرده و به‌این‌ترتیب در سود و زیان آن شرکت شریک می‌شود. به‌عبارت‌دیگر؛ بانک‌ها در قالب مشارکت حقوقی، به اعطای تسهیلات می‌پردازند. این شیوه سرمایه‌گذاری اغلب برای کمک به رشد و توسعه شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی فعال در حوزه‌های تولیدی، بازرگانی و خدماتی به کار گرفته می‌شود.

مشارکت حقوقی بانک‌ها می‌تواند به چندین شکل صورت پذیرد؛ خرید سهام شرکت‌ها، سرمایه‌گذاری در پروژه‌ها و تأمین مالی.

بیشتر بخوانید : انواع قراردادهای بانکی

حل دعاوی بانکی مربوط به قرارداد مشارکت حقوقی

مشارکت حقوقی، به دلیل پیچیدگی‌های حقوقی و تجاری خود، همچون هر قرارداد دیگری، ممکن است طرفین قرارداد را به اختلاف بکشاند. در حال حاضر یکی از دعاوی بانکی مطرح در مراجع قضایی، اختلاف بر سر قراردادهای مشارکت حقوقی است. حضور در مراجع قضایی و قرار گرفتن در مقابل نمایندگان حقوقی باتجربه بانک، نیازمند همراهی یک وکیل دعاوی بانکی است؛ در غیر این صورت، شکست در آن پرونده حتمی است.

گروه وکلای حقوقی سوبارش، با تجربه‌ای پربار در حل‌وفصل دعاوی بانکی، یکی از بهترین مراکز برای به دست گیری پرونده حقوقی شما در مقابل بانک است. همین حالا و با تماس با سوبارش، به‌صورت رایگان با یکی از کارشناسان سوبارش طرح مسئله کرده و اولین گام برای احقاق حق خود در مقابل بانک را بردارید.

۴.۳از۵ (۳ رای)
همین الان از راههای ارتباطی زیر سوالت رو از کارشناس سوبارش بپرس:
یادداشت‌هایی در همین باره:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *