اجراییه بانکی چیست؟ نحوه ابطال اجرایی بانکی چگونه است؟ اگر سؤالاتی ازایندست ذهن شما را به خود مشغول کرده است این یادداشت را تا انتها دنبال کنید.
اجراییه بانکی چیست؟
وقتی تسهیلات گیرنده، بدهی خود را به بانک پرداخت نمیکند، بهموجب قرارداد بانکی منعقده، بانک با استفاده از وثایق و دیگر اهرمهای قانونی درخواست صدور «اجراییه بانکی» کرده و با استفاده از اجراییه بانکی به دنبال وصول مطالبات خود از تسهیلات گیرنده میرود.
در همین رابطه بخوانید: انواع قراردادهای بانکی
مراحل اجراییه بانکی
مراحل اجراییه بانکی، بسته به اینکه مشتری «سند رهنی» وثیقه گذاری کرده باشد و یا قرارداد بانکی (در حکم سند رسمی لازمالاجرا) تنظیم شده باشد، اندکی متفاوت است. در ادامه مراحل هریک از دو حالت را میخوانید.
مراحل اجراییه بانکی سند رهنی
- بانک با مراجعه به دفترخانهای که سند رهنی در آنجا تنظیم شده است، درخواست صدور اجراییه بانکی میکند. پس از صدور اجراییه، مهلت قانونیای به تسهیلاتگیرنده داده میشود تا مطالبات بانک را پرداخت کند.
- پس از پایان مهلت قانونیِ پرداخت مطالبات، بانک با استفاده از اجراییه بانکی، تشکیل پرونده اجرایی داده و با ارزیابی و کارشناسی سند رهنی، ملک را به مزایده میگذارد.
- ملک به مزایده گذاشته شده و سند انتقال به نفع برنده مزایده تنظیم شده و بانک از محل فروش ملک به مزایده گذاشته شده، مطالبات خود از تسهیلات گیرنده را وصول میکند.
بیشتر بخوانید : دعوای الزام به فک رهن چیست؟
مراحل اجراییه ثبتی بانکی
- مطابق با اختیارات قانونیِ قراردادهای، بانک به اداره ثبت مراجعه کرده و از دایره اجراییات اسناد بانکی درخواست صدور اجراییه میکند. از زمان صدور اجراییه، مهلت قانونیای به تسهیلاتگیرنده داده میشود تا مطالبات خود به بانک را پرداخت کند.
- پس از پایان مهلت قانونیِ پرداخت مطالبات، برای تسهیلات گیرنده در اداره ثبت پرونده اجراییه تشکیل شده و تمامی اموال و اسنادی که به نام تسهیلات گیرنده است، توقیف شده و پس از ارزیابی و کارشناسی، بخشی از اموال که به میزان مطالبات بانک هستند، به مزایده گذاشته میشوند.
- پس از به مزایده گذاشته شدن اموال، اسناد به نفع برنده مزایده تنظیم شده و بانک از محل فروش اموال مزایده شده، مطالبات خود از تسهیلات گیرنده را وصول میکند.
نحوه ابطال اجراییه بانک
همچون سایر موارد حقوقی، ابتدا باید با مراجعه به دادگاه، دادخواست ابطال اجراییه بانکی تنظیم کنید. البته این کار باید با تدبیر حقوقی همراه باشد؛ بهعنوان نمونه دادخواست ابطال اجراییه بانکی باید همراه با ادله قانونی مبتنی بر قوانین پولی و بانکی کشور بوده و اسناد و مدارک قانونی در کنار آن ارائه شوند.
در این دادخواست باید آورده شود که مطالبات بانک از تسهیلات گیرنده خلاف قوانین و مقررات بوده و مطالبات بانک از بدهکار غیرواقعی و مغایر با قوانین است؛ این مغایرت میتواند از نظر میزان، زمان، شکل و … مطالبات باشد.
بااینحال نحوه ابطال اجراییه بانک متأثر از زمان تنظیم دادخواست است. بهطور مثال اگر دادخواست در زمان صدور اجراییه بانکی تنظیم شود و هیچیک از مراحل بعدی طی نشده باشد، خواسته بدهکار ابطال اجراییه بانکی خواهد بود.
اگر دادخواست ابطال اجراییه بانکی زمانی تنظیم شود که املاک کارشناسی شده و در حال برگزاری مزایده هستند، خواسته بدهکار ابطال اجراییه بانکی و متناسب با آن توقف عملیات اجرایی بانک خواهد بود. بهاینترتیب، برگزاری مزایده لغو شده و تا زمان برگزاری دادگاه و روشن شدن پرونده، تعیین وقت برای آن انجام نخواهد شد.
در حالت دیگر، اگر دادخواست ابطال اجراییه بانک زمانی تنظیم شود که ملک به مزایده گذاشته شده و سند انتقال اجرایی به نفع برنده مزایده تنظیم شده باشد، خواسته بدهکار در دادخواست بسیار متفاوت خواهد بود. در این حالت، در دادخواست، باید ابتدا درخواست ابطال اجراییه بانکی داده و سپس متناسب با ابطال اجراییه بانکی، عملیات اجرایی بانک را ابطال کرده و درنتیجه خواهان ابطال مزایده و بازگرداندن اموال به سود بدهکار شد.
حتماً بخوانید: ابطال مزایده پس از انتقال سند چگونه انجام می شود؟
ابطال اجراییه به لحاظ عدم رعایت سود بانکی
همانطور که گفته شد، برای تنظیم دادخواست ابطال اجراییه بانکی، در ابتدا باید ادلهای مبنی بر مطالبات غیرقانونی بانک ارائه کنید، سپس خواهان ابطال اجراییه بانکی و متعاقب آن دستور توقف عملیات اجرایی و ابطال مزایده کنید. بهعنوان نمونه دادخواست ابطال سود مازاد بانکی تنظیم کرده و از طریق آن خواستار ابطال اجراییه به لحاظ عدم رعایت سود بانکی شوید.
سود مازاد بانکی در قالب عناوینی همچون سود روی سود، سود پلکانی و سود مرکب اخذ میشود که با تنظیم یک دادخواست درست و یک لایحه دقیق، میتوان بانک را در این موارد محکوم کرد.
در همین باره : سود پلکانی چیست؟
بهترین راه ابطال اجراییه بانکی چیست؟
تنظیم یک دادخواست مدبرانه، ارائه بهموقع دادخواست، تنظیم یک لایحه دقیق، دفاع از خواستهها در دادگاه در مقابل نمایندگان حقوقی باتجربه بانک، همه و همه نیازمند تسلط کامل به قوانین بانکی و همچنین تجربه حضور در دعاوی بانکی است؛ کار بسیار دشواری که تنها با همراهی یک وکیل بانکی امکانپذیر است. پروندههای تسهیلات کلان بانکی گاهی چنان پیچیده هستند که تنها یک وکیل بانکی باتجربه که سابقه حضور در دعاوی متعدد بانکی را داشته است میتواند آن را حلوفصل کند.
گروه وکلای حقوقی سوبارش، با داشتن سالها تجربه در عرصههای تخصصی بیمه، ملک و بانک، یکی از بهترین مراکز برای به دست گیری پرونده حقوقی شما است. دپارتمان بانکی سوبارش، با سابقهای درخشان در حل پروندههای بانکی و رزومهای قوی در پیروزی در دعاوی بانکی، آماده است تا شما را در مراجع قضایی همراهی کرده و تا استیفای کامل حقوق شما از بانک در کنارتان باشد.
همین حالا و از طریق راههای ارتباطی معرفیشده در وبسایت، با ما تماس گرفته و با طرح مسئله با یکی از کارشناسان ما، اولین گام برای پایان دادن به مناقشه خود با بانک را بردارید.