یکی از مشکلاتی که فعالین اقتصادی با بانکها دارند، عدم آزادسازی وثایق آنها یا همان «فک رهن» پس از تسویهحساب است. در این یادداشت میخوانید که فک رهن چیست و برای طرح دعوای الزام به فک رهن علیه بانک چه زمانی و چگونه باید اقدام کرد.
پیش از اینکه به مسئله دعوای حقوقی فک رهن علیه بانکها بپردازیم، ابتدا باید با مفهوم فک رهن بیشتر آشنا شویم.
فک رهن چیست؟
صاحبان صنایع و کسبوکار برای دریافت تسهیلات کلان در قالب انواع قراردادهای بانکی، برای تضمین بازپرداخت تسهیلات، ملزم به وثیقه گذاری در بانک هستند. از همین رو سند یک (یا چند) ملک را در رهن بانک میگذارند. پس از پرداخت تمامی اقساط و تسویهحساب، بانک ملزم به بازگرداندن سند به وثیقه گذار است. به این آزادسازی سند، اصطلاحاً «فک رهن» میگویند.
اصطلاحات مربوط به رهن
- راهِن: شخصی که مال خود را به رهن شخص دیگری میگذارد.
- مُرتَهِن: شخصی که مال دیگری را به رهن میگیرد.
- مال مَرهونه: مالی که به رهن درمیآید.
در چه مواردی بانک فک رهن نمیکند؟
در برخی موارد باوجوداینکه تسهیلات گیرنده تمامی اقساط خود را پرداخت کرده است، بانک درخواست اخذ مبالغ مازادی کرده و از فک رهن امتناع میکند. این مبالغ، غالباً تحت عناوینی همچون جریمه، سود مرکب، سود پلکانی و … درخواست میشود.
دعوای الزام به فک رهن چیست؟
یکی از دعاوی حقوقی مهم علیه بانکها، دعوای الزام به فک رهن است. در این دعوای حقوقی، راهن از دادگاه درخواست میکند تا مرتهن، مال مرهونه را فک رهن کرده و آزاد کند.
چه زمانی باید به طرح دعوای الزام به فک رهن پرداخت؟
بانکها معمولاً پسازاینکه مجموع بدهیهای انباشته راهن، به ارزش مال مرهونه نزدیک شود، با توجه به اینکه قرارداد بانکی لازمالاجرا است، بدون مراجعه به دادگاه، مستقیماً به سازمان ثبت اسناد مراجعه کرد و با درخواست صدور اجراییه بانکی و عملیات اجرایی آن، سند مال مرهونه را به نام خود میکنند. پروسه بعدازآن نیز به مزایده گذاشتن آن ملک است.
حتماً بخوانید : ابطال اجراییه بانکی
بنابراین، در اولین فرصتی که متوجه شدید، بانک قصد اخذ هزینههای مازاد داشته و از فک رهن خودداری میکند، باید فوراً علیه بانک طرح دعوای الزام به فک رهن کرده و از به مزایده گذاشتن مال خود توسط بانک جلوگیری کنید.
در همین باره : ابطال مزایده پس از انتقال سند
طرح دعوای الزام به فک رهن علیه بانک چگونه است؟
برای طرح دعوای الزام به فک رهن باید دادخواستی را علیه بانک تنظیم کرده و در آن با ارائه اسناد و مدارک، اثبات کنید که مطابق قرارداد بانکی خود، تمام اقساط و هزینهها را پرداخت کردهاید و بانک باید مال مرهونه را فک رهن کند.
قاضی، پس از بررسی پرونده، درخواست نظر کارشناسی کرده و پس از اخذ نظر کارشناس، دستور فک رهن مال مرهونه را صادر خواهد کرد.
آیا در دعوای الزام به فک رهن علیه بانک نیازی به وکیل دارید؟
باوجوداینکه همهچیز ساده به نظر میآید، اما حضور نمایندگان حقوقی باتجربه بانک در دادگاه و دفاع آنها از بانک، شرایط بسیار پیچیدهای را در مقابل تسهیلات گیرنده میگذارد. نمایندگان بانک معمولاً با استناد به قرارداد بانکیای که با تسهیلات گیرنده بستهاند، بانک را محق دریافت هزینههای مازاد و همچنین ضبط مال مرهونه به نفع خود میدانند.
قوانین و مقررات بانکی متعدد و پیچیده، به نحوی است که کار بانکها را در پیروزی در چنین پروندههایی آسان میکند. تنها همراهی یک وکیل بانکی باتجربه و زبده و مسلط به قوانین، بخشنامهها و آئیننامههای بانکی است که از مصادره ملک مرهونه به نفع بانک جلوگیری خواهد کرد.
بهترین وکیل بانکی را از کجا بخواهیم؟
گروه وکلای حقوقی سوبارش، با سالها تجربه در زمینههای تخصصی بیمه، ملک و بانک، یکی از برترین مراکز برای بهدستگیری پرونده حقوقی شما علیه بانک است. وکلای بانکی سوبارش، با تجربه بالا در حضور در محاکم دعاوی بانکی و پیشینهای قوی در پیروزی در چنین پروندههایی، بهترین گزینه برای وکالت شما در طرح دعوای الزام به فک رهن علیه بانک هستند.
همین حالا و با مراجعه به صفحه تماس با ما، از طریق راههای ارتباطی معرفیشده، از یکی از کارشناسان سوبارش مشاوره رایگان دریافت کرده و اولین گام برای جلوگیری از مصادره اموال خود به نفع بانک را بردارید.