بیمه شخص ثالث چیست؟ شاید پاسخ این سؤال برای بسیاری بدیهی باشد؛ اما افراد زیادی هستند که یا نمیدانند این قانون چیست و یا بهدرستی بیمه ثالث را نمیشناسند. در این یادداشت درباره بیمه شخص ثالث نوشتهایم و نکاتی را درباره آن روشن کردهای که بسیاری از مردم از آن بیاطلاع هستند. با سوبارش همراه باشید.
بیمه شخص ثالث چیست؟
بیمه ثالث یا بیمه شخص ثالث، یکی از رایجترین بیمههای صادرشده در ایران است. مطابق قانون، هر فردی که دارای وسیله نقلیه است، باید وسایل نقلیه خود را تحت پوشش بیمه شخص ثالث درآورد. با داشتن این بیمه، در صورت وقوع حوادث رانندگی، خسارت جانی و مالی وارده بر افراد توسط بیمه پرداخت میشود.
بیشتر بخوانید : بیمه چیست
شخص ثالث کیست
شخص ثالث یا شخص سوم، اصطلاحاً به معنای فرد دیگری است که در گفتوگو، بحث، معامله، قرارداد و … حضور ندارد، ولی اسم او آورده میشود. در بیمه شخص ثالث، مالک وسیله نقلیه و شرکت بیمه، طرف اول و طرف دوم قرارداد هستند. افرادی که در اثر تصادف با وسیله نقلیهای که بیمه شده است آسیب مالی یا جانی میبینند و مطابق این قرارداد، تحت پوشش بیمه قرار میگیرند، طرف سوم قرارداد یا شخص ثالث هستند؛ ازاینرو این بیمه، بیمه شخص ثالث نامگذاری شده است.
تاریخچه بیمه شخص ثالث
بیمه شخص ثالث در جهان، بیشتر تحت عنوان بیمه مسئولیت یا بیمه مسئولیت خودرو (Vehicle insurance) عرضه میشود. سال ۱۳۴۷ با تصویب «قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی» در مجلس شورای ملی، بیمه شخص ثالث در ایران متولد شد. شاید در آن زمان و باوجود وسایل نقلیه اندک، این بیمه چندان موردتوجه نبود، اما امروز، با وجود میلیونها خودرو در سرتاسر کشور، بیمه شخص ثالث یکی از رایجترین بیمهها و یکی از اصلیترین انواع بیمه برای شرکتهای بیمه است که بخش بزرگی از گردش مالی آنها را شامل میشود.
در همین رابطه : تاریخچه بیمه در ایران
قانون بیمه شخص ثالث ایران
همانطور که خواندید، قانون بیمه شخص ثالث در ایران برای اولین بار در سال ۱۳۴۷ به تصویب مجلس شورای ملی رسید. این قانون چندین بار دچار تغییر و تحول شد. با وجود بخشنامههای مربوط به این قانون که در سال ۱۳۷۵ به تصویب رسید، اصل این قانون تا سال ۱۳۸۷ دستنخورده باقی ماند. در سال ۱۳۸۷، با به تصویب رسیدن «قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسؤولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث» قانون مصوب سال ۱۳۴۷ رسماً ملغی شد و قانون جدید جایگزین آن شد.
قانون جدید بیمه شخص ثالث، برخلاف قانون قبلی که ۴۰ سال آزگار عمر کرد، ۸ سال بیشتر دوام نیاورد و سال ۹۵ «قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه» به تصویب رسید و فصل جدیدی از قانون بیمه ثالث در ایران آغاز شد.
اطلاعات بیشتر : متن کامل قانون جدید بیمه شخص ثالث
تعهدات در بیمه شخص ثالث
یکی از مهمترین اصول یک قرارداد بیمهنامه، تعهدات طرفین قرارداد است. بیمه شخص ثالث یکی از چالشبرانگیزترین بیمهها درزمینهٔ تعهدات طرفین است؛ ازاینرو اغلب مردم در مورد تعهدات بیمه ثالث خود دچار سردرگمی هستند.
بهطورکلی میتوانیم در مورد ۳ نوع تعهد در بیمهنامه شخص ثالث صحبت کنیم؛ تعهدات مالی بیمه، تعهدات جانی بیمه، تعهدات راننده. در ادامه درباره این نوع، توضیح مختصری میخوانید.
تعهدات مالی بیمه شخص ثالث چیست؟
برای فهم بهتر موضوع، بهتر است یک موقعیت را تصور شویم؛ فرض کنید آقای «الف» با خودروی خانم «ب» تصادف میکند و بر اساس گزارش پلیس، مقصر شناخته میشود. در این تصادف، آقای الف خساراتی را به خودروی خانم ب وارد کرده است.
آقای الف و خانم ب وقتی برای دریافت خسارت به شرکت بیمه مراجعه میکنند، شرکت بیمه مبلغی کمتر از خسارت وارده پرداخت میکند و ادعا میکند خسارت واردشده به خودروی خانم ب، بیشتر از سقف تعهدات مالی بیمه است و باقی خسارت خودروی خانم ب را، آقای الف باید شخصاً پرداخت کند. اما داستان چیست؟
آقای الف وقتی خودروی خود را بیمه ثالث میکرد، سقف تعهد مالی را، حداقل میزان تعهد مالی قرارداد. حداقل تعهد مالی بیمه شخص ثالث که توسط قانون وضع شده است، ۲.۵ درصد دیه کامل است؛ با فرض دیه ۴۸۰ میلیون تومانی، میشود ۱۲ میلیون تومان. در این صورت در تصادفات، بیمه شخص ثالث حداکثر تا ۱۲ میلیون تومان به خسارتدیده پرداخت میکند و باقی خسارت را مقصر حادثه باید نقداً به خسارتدیده پرداخت کند.
درحالیکه اگر آقای الف هنگام بیمه کردن خودروی خود، تعهد مالی بیمه را بالاتر در نظر میگرفت، اینجا مجبور به پرداخت خسارت از جیب خود نبود. در نظر داشته باشید که با بالا بردن تعهد مالی بیمه شخص ثالث، حق بیمه نیز بالاتر میرود؛ ازاینرو بسیاری از رانندگان تن به این کار نمیدهند.
تعهدات جانی بیمه شخص ثالث چیست
تعهدات جانی بیمه شخص ثالث، تعهداتی است که بیمه در قبال خسارت جانی وارده به اشخاص در حادثه پرداخت میکند. تصور کنید خانم ب، در تصادف با عابر پیادهای به نام «آقای ج» باعث ایجاد جراحات در او میشود.
جراحات واردشده به آقای ج، توسط کارشناسان پزشکی قانونی موردبررسی قرار میگیرد و متناسب با آنها دیه تعیین میشود. تمام دیههایی که باید آقای ج تعلق بگیرد، به هر میزان که باشد، مستقیماً توسط بیمه پرداخت میشود و خانم ب ریالی پرداخت نخواهد کرد.
نکته حائز اهمیت این است که تعهدات جانی بیمه شخص ثالث، برخلاف تعهدات مالی، یکسان بوده و خسارت وارده به هر میزان که باشد، بهصورت کامل توسط بیمه پوشش داده میشود.
حتماً بخوانید : بعد از تصادف چه کنیم؟
وکیل بیمه شخص ثالث کیست؟
در بخش قبل درباره تعهدات جانی بیمه شخص ثالث خواندید؛ جایی که بیشترین چالشهای بیمه شخص ثالث را در خود دارد. در ظاهر، هنگام وقوع تصادفاتی که خسارات جانی دارد، همهچیز باید بهسادگی پیش برود و شرکت بیمه بهراحتی دیهها را پرداخت کند؛ اما واقعیت این است که شرکتهای بیمه تمام تلاش خود را میکنند تا کمترین دیه را به خسارت دیدگان پرداخت کنند.
ناآگاهی مردم از قوانین بیمه شخص ثالث و عدم آشنایی آنها به نحوه گرفتن دیه و پیچوخمهای هزارتوی آن، باعث میشود تا بیشتر آسیب دیدگان حوادث رانندگی، بهخصوص کسانی که دچار صدمات جدی مانند آسیب نخاعی شدهاند و مشمول تعدد دیات هستند، به آنچه مطابق قانون حق آنها است، نرسند.
وکیل بیمه شخص ثالث، متخصص وصول تمام و کمال دیه آسیب دیدگان حوادث رانندگی است. وکیل تصادفات با آشنایی کامل بر مراحل دریافت دیه، از پزشکی قانونی تا رأی نهایی دادگاه، و تسلط کامل بر قوانین و بخشنامههای مختلف قانون بیمه شخص ثالث، همه دانش و تجربهای که یک آسیبدیده تصادف نیاز دارد تا به دیه خود دست یابد را در خود دارد.
در همین باره : وکیل بیمه کیست؟
سوبارش؛ متخصص وصول دیه شخص ثالث
مشاوره حقوقی سوبارش، با داشتن تیمی متخصص و باتجربه از مشاورین و وکلای وصول دیه تصادفات رانندگی، یکی از حرفهایترین مراکز ارائه خدمات مشاوره حقوقی در ایران است. در هرکجای ایران که هستید، کافی است تا با سوبارش تماس بگیرید تا دیه خود را وصول کنید؛ حتی اگر چندین سال از وقوع تصادف میگذرد و هیچ امیدی به دریافت دیه ندارید. همین حالا از طریق صفحه تماس با ما با یکی از کارشناسان سوبارش تماس بگیرید.